emet_logo emmi_logo

KAPCSOLAT

PÉCSI IPARTESTÜLET

7623 PÉCS RÁKÓCZI U 24-26

TEL:       72/515-273

EMAIL:  info@pecsiipartestulet.hu

IPARTESTÜLET TÖRTÉNETE

Az országban az elsők között alkult meg 1885. novemberében a Pécsi Ipartestület. Működését egy bérelt belvárosi lakásban az Anna és a Megye utca sarkán található épületben kezdte meg. Az első évek a szervezési munkákkal teltek el. Létre hozták a munkásközvetítőt, az iparos szállót, életre hívták a munkásbiztosító pénztárat, megalakították a szakosztályokat. Bemutatkozási lehetőséget teremtettek, a tanoncok kiállítását először 1893-ban rendezték meg. Az évek során újabb és újabb helyre költöztek. Jelenlegi székházuk elődjét Pécsett, a Rákóczi út 24. szám alatt 1905-ben vásárolták meg. Ezt később jelentősen átalakították, hogy méltó helyet adjanak az iparosrendezvényeknek. Az új Iparosházat a '80-as évek eljén maguk az iparosok építették.

A Pécsi Ipartestület megalakulása óta fontos szerepet játszik a baranyai megyeszékhely társadalmi életében, ahol mindig is hagyománya volt a civil szervezetek működésének.Az iparosokat tömörítő szervezet jelentős összeget adományozott a Nemzeti Színház felépítéséhez, a Kossuth szobor felállításához, az 1907-ben megrendezett országos ipari kiállítás szervezéséhez. A város vezetése ennek fejében alapítványokat hozott létre, egyebek mellett az iparostanonc-oktatás fejlesztésének támogatására. Az iparosok szervezete könyvtárat rendezett be, megalakította az Iparosok Olvasókörét, 1897-ben útjára indította az Iparosok Lapját, ami egészen a második világháborúig jelent meg.

A Pécsi Ipartestülethez 1937. február elsejétől csatlakoztak a pécsi járásban tevékenykedő iparosok is. Ezzel egy időben újabb alapszabályt léptettek életbe, ekkor már az ipartestület keretei között 16 szakosztály működött.

A német megszállás után, 1944. március 19-től nem ténykedhettek tovább, hatalmi szóval felfüggesztették működésüket. Az ipartestületeket 1945 után fokozatosan felszámolták, az állami szervezetek különböző eszközökkel akadályozták tevékenységüket. Végül a belügyminiszter 1949-ben elrendelte feloszlatásukat. A Pécsi Ipartestület vagyonát a Pénzintézeti Központ rendelkezésére bocsátotta.

 Az iparosok állami irányítás mellett ekkor hozták létre a Kisiparosok Országos Szervezetét  a KIOSZ-t, amely nem tekintette magát a régi ipartestületek jogutódjának. Ez a szervezeti forma csaknem öt évtizeden át működött.

Pécsett, 1990. május 28-án a KIOSZ helyi szervezetének tagjai úgy határoztak, létre hozzák a Pécsi Ipartestületet. Fontos feladatuknak tekintették a hajdani ipartestület szellemi örökségének továbbvitelét, s már e szerint folytatták működésüket a közben Képzőművészeti Múzeumként igénybe vett régi székházuk mellett felépült új Iparosházban.

A Pécsi Ipartestület jelenleg négy szakosztályba tömöríti az iparosokat.